Arkkitehtuurin uudet tuulet

Rakentaminen jatkuu yhtä kiivaana tänäkin vuosikymmenenä kuin myös aikaisempina. Muuttoliike on yhä vahvaa maalta kaupunkiin ja se autioittaa kaupungin ulkopuolisia alueita mutta kiihdyttää tarvetta lisätä asuinpaikkoja kaupungissa. Rakennusalalla ja arkkitehtuurissa on monia trendejä, jotka seuraavat nykypäivän muita tärkeitä asioita kuin ekologisuus, vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys. Rakentamiseen ja arkkitehtuuriin käytetyt valinnat ovat hienoja ratkaisuja, joita näkee varsinkin asuntomessualueilla, joissa nousevat uuden ajan omakotitalot ja muut rakennukset.

Arkkitehtuurissa panostetaan luontoon ja monissa rakennuksissa myös uusiutuvat materiaalit ovat pääosassa. Tästä kertoo myös kerrostalorakentaminen, jossa hyödynnetään monissa paikoissa myös puuta. Puukerrostalot ovatkin ekologisia vaihtoehtoja, jotka sopivat myös hienosti Suomen luonto kuvaan. Myös talojen rakentamisessa näitä asioita huomioidaan ja monesti perustusten louhimisen sijasta käytetään esimerkiksi ruuvipaaluja, jotka säästävät pohjaa louhinnalta. 

Myös sisustus valinnoissa otetaan huomioon nykypäivän kestävyyden ja vastuullisuuden trendejä. Monet sisustusmateriaalit valmistuvat kiertotalouden tuotteista ja näitä materiaaleja voidaan hyödyntää niin pinnoissa kuin muuallakin rakennuksissa. 

Trendeinä nykypäivänä on myös vanhan uusiminen ja se on todella vaikuttavaa. Monesti vanhemmat rakennukset ovat huonossa kunnossa ja vaativat todella kattavia peruskorjauksia, jotka tulevat todella kalliiksi. Silti tällaisia rakennusprojekteja suositaan, koska ne ovat hyvin vastuullisia. Vanhan pohjalle ei kuitenkaan tarvita niin paljon uutta vaan vanhan korjaaminen säästää resursseja ja luontoa, ja monesti lopputulos on hyvin vaikuttava ja toimiva.

Trendit näkyvät myös julkisissa rakennuksissa ja monia erilaisia uusia ekologisia rakennuksia on noussut kaiken kansan käyttöön. Yksi esimerkki on kylpylä Helsinkiin, joka on tarkoitus valmistua Töölöön. Tämä rakennus kiinnittää huomiota rakentamisessa luonnonmukaisiin paikallisiin energiatehokkaisiin ratkaisuihin. Tulevaisuudessa kaikki rakentaminen ottaa yhä enemmän huomioon luonnonmukaisuuden ja ekologisuuden, joka hyvä asia, jonka puolesta kannattaa taistella.