Ravintolan sisustus – parhaat vinkit!

Vaikka ravintolan perustetaan usein halusta päästä tarjoamaan asiakkaille unohtumattomia makuelämyksiä, ei ravintolan sisustuksen merkitystä sovi kyseenalaistaa. Sisustuksella on nimittäin valtava vaikutus siihen, miten asiakas ravintolatilassa viihtyy. 

Sisustuksen on tärkeää olla linjassa ravintolan liikeidean kanssa. Kilpailevien yritysten sisustus ja ravintoloiden ilme kannattaa kartoittaa, sillä kopion tekeminen ei palvele asiakasta tai ravintolaa itseään. Kannattaa miettiä, millaiseen paikkaan asiakkaiden on helppo astella sisään. Toisaalta jos haluat pitää ravintolan yksityisenä, salaperäisenä paikkana, voi siihenkin vaikuttaa sisustuksen ja sijainnin avulla. 

Ravintolaa sisustettaessa on tärkeää muistaa lainsäädökset ja muut kriteerit, jotka ravintola-alalla määrittelevät paljon esimerkiksi tilan koosta, asiakaspaikkojen määrästä ja yleisesti hygieniasta. Sisustukseen ei kannatakaan siis sännätä vain visuaalisen inspiraation ehdoilla vaan ottaa selvää tekijöistä, jotka määrittävät työlainsäädöntöjä. Myös ergonomia on tärkeää ja siksi ergonomiset työpöydät on syytä hankkia sekä keittiöön että toimistoon.

Ravintolan pintojen, huonekalujen ja sisustusratkaisujen on kestettävä aikaa ja kulutusta. Mikäli asiakkaita on paljon, ja sehän on monesti tavoitteena, tulee sisustuksessa miettiä sitä, miten monta istumiskertaa tuoli kestää tai kuinka paljon lattian pinnat kestävät pöytien uudelleen järjestelyä tai pesua. Keittiön pinnoissa ei kannata säästellä, sillä ne vaikuttavat paljon työmukavuuteen ja siivouksen helppouteen, mikä taas näkyy ravintolan siisteystasossa ja asiakkaiden mielikuvissa ravintolan tasosta. 

Käytännön ratkaisun voi toteuttaa joko itse tai tilata sisustus- ja rakennuttajatoimiston hoitamaan asia kerralla kuntoon. Jos budjetti sallii, on ammattilaisen tilaaminen tietenkin helppo ja vaivaton ratkaisu. Toisaalta itse tekemällä pääsee tutustumaan tilaan aivan eri tavalla ja jättämään kätensä jäljen konkreettisesti ravintolan ilmeeseen ja pintoihin.