On taas se aika vuodesta, kun päivät lyhenevät lyhenemistään ja moni alkaa tuntea marraskuun pimeyden vaikutukset mielialaansa. Marraskuusta tekee varsinkin monelle eteläsuomalaiselle erityisen raskaan se seikka, että maa ei ole vielä välttämättä saanut kestävää lumipeitettä, joka piristäisi muuten harmaata maisemaa. Moni siis todellakin tarvitsee marraskuussa jotakin piristettä harmaalta tuntuvaan arkeen. Mikä olisikaan täten parempi idea kuin järjestää juhlat, joista kaikki saavat varmasti uutta, ja todellakin kaivattua, potkua talven pimeyteen? Suomalaisille on usein ominaista, että juhlia järjestetään harvoin ilman ”hyvää syytä”, mutta ystävien kutsumiselle pippaloihin ei todellisuudessa tarvita mitään merkkipäivää. Tässä postauksessa annammekin vinkkejä marraskuisten juhlien järjestämiseen!

Juhlien suunnittelu on hyvä aloittaa miettimällä valmiiksi jokin teema, josta on helppo hakea inspiraatiota myös pippaloiden ruoka- ja juomatarjoiluun. Teemaan saa helposti inspiraation lähellä olevista juhlista tai itse vuodenajasta. Voit myös miettiä, haluatko juhlien tunnelman olevan elegantti tai vaikka hassutteleva? Esimerkiksi marraskuusta tulee mieleen talvi, ensilumi, pihlajanmarjat, pimeys ja kynttilät. Näistä asioista voi hakea inspiraatiota niin vakavamieliseen kuin hassuttelevaankin juhlateemaan. Esimerkki huumoriteemasta olisi vaikkapa juhlapaikan koristelu aurinkoisen rantateeman mukaan, jolloin voisit pyytää juhlavieraita pukeutumaan shortseihin, aurinkolaseihin ja lyhythihaisiin paitoihin. Tällainen teema tuo hauskasti lämpimien maiden auringon ja rentouden suomalaisen talven pimeyteen. Myös elegantti teema voi kuitenkin olla aivan yhtä piristävä. Voit koristella esimerkiksi pöydän kauniisti kynttilöillä ja luonnosta keräämilläsi materiaaleilla. Tee esimerkiksi ruokapöydälle kaunis sommitelma pihlajanmarjoista, oksista, LED-valoista ja kynttilöistä.

Juhlien ruokatarjoilussa on myös usein hyvä idea inspiroitua meneillään olevasta vuodenajasta, vaikka tämäkin riippuu paljolti valitsemastasi teemasta. Jos esimerkiksi olet valinnut teemaksi rantabileet, et välttämättä halua tarjoilla vieraillesi perinteisiä suomalaisia talviruokia. Asian laita on kuitenkin toinen, jos teemaasi kuuluvat edellä mainitut pihlajanoksat ja kynttilät. Harva jaksaa arjen keskellä valmistaa esimerkiksi maukasta karjalanpaistia, joka on kuitenkin yksi monen lempitalviruoista. Karjalanpaistin lihapalojen esipaistamiseen sopii erityisen hyvin valurautapannu, joka on myös monien ammattilaisten valinta, mitä tulee punaisen lihan paistamiseen. Karjalanpaisti on hyvä juhlaruoka myös siksi, että sitä voi tarjoilla erilaisten lisukkeiden kera, joista jokainen juhlavieras voi valita mieluisensa. Tämä perinneruoka nautitaan totutusti perunamuusin kanssa, mutta voit yllättää juhlavieraasi tarjoilemalla perunaa useammassa eri muodossa. Kokeile vaikka valkosipulisia lohkoperunoita, jotka näyttävät kauniin rustiikkisilta marraskuisessa juhlapöydässäsi.

Joko innostuit järjestämään juhlat omaa ja ystäviesi arkea piristämään? Muista, että juhlat voi järjestää ilman sen kummempaa juhlinnan aihetta, kuin vain halusta viettää laatuaikaa ystävien ja läheisten kanssa.