Erilaisten värien ja materiaalien käytöllä on mahdollista luoda mitä erilaisimpia tunnelmia, ja koko kodin ilmettä on helppo muuttaa esimerkiksi maalaamalla ja materiaaleihin panostamalla. Rauhalliseen sisustukseen voi panostaa erityisesti makuuhuoneessa ja olohuoneessa, joissa on mukava rentoutua esimerkiksi rankan työpäivän jälkeen.

Järjestys lisää rentoa tunnelmaa

Ihmisen luontainen estetiikan taju arvostaa symmetriaa ja selkeitä linjoja. Siksi on tyypillistä, että luonnehdimme kauniiksi ihmisiä, joiden kasvot ovat melko symmetriset. Myös järjestys on usein tietynlaista symmetriaa, kun asiat ovat omilla paikoillaan, eivätkä sekaisin satunnaisissa paikoissa. Tämän vuoksi järjestys saa ihmiset helposti rentoutumaan. Jos kokee itse olevansa huono pitämään järjestystä yllä, ja haluaa säilyttää kodissaan rauhallisen tunnelman, kannattaa liiasta tavarasta hankkiutua eroon. Tällöin järjesteltävää jää vähemmän. Vaihtoehtoisesti kannattaa satsata erilaisiin säilytyslokeroihin ja tiloihin, joissa tavaroilla on oma paikkansa.

Luonnonvalolla on rentouden kannalta tärkeä merkitys

Luonnonvalo korostuu erityisesti pohjoismaalaisessa sisustuksessa, eikä sen merkitystä pidä aliarvioida. Ihmiset tutkitusti rentoutuvat paremmin avarassa ja ilmavassa tilassa, ja luonnonvalo lisää tätä tilan tuntua. Jos luonnonvaloa on saatavilla vain vähän, kannattaa satsata esimerkiksi peileihin, jotka heijastavat valoa.

Vaaleat sävyt ja luonnonmateriaalit luovat rauhallisen tunnelman

Suuri osa ihmisistä rentoutuu luonnossa. Olemmehan edelleen evoluution kannalta melko nuori laji, ja esi-isämme ovat eläneet luonnossa. Siksi sisustuksessakin kannattaa panostaa materiaaleihin, jotka muistuttavat meitä luonnosta. Tällaisia ovat esimerkiksi puiset huonekalut ja viherkasvit.

Myös vaaleat sävyt saavat tunnelman rauhoittumaan, ja ne myös osaltaan lisäävät avaran tilan tuntua sekä heijastavat valoa. Sisustuksen väreissä kannattaa panostaa neutraaleihin sävyihin niin, että mikään väri yksin ei vie huomiota kokonaan. Neutraalit sävyt muistuttavat myös helposti luonnosta. Jos haluaa pientä särmää sisustukseen, voi hyvää kontrastia luoda esimerkiksi vaaleilla seinillä ja tummalla puulattialla.

Vähemmän on enemmän

Rauhoittavaan tunnelmaan pyrkiessä kannattaa muistaa, että tavaran paljous johtaa helposti kaaokseen, ja siksi sisustaessa vähemmän on enemmän. Huomio kannattaa tavaroiden määrän sijasta suunnata huonekalujen oikeaan sijoitteluun, pehmeisiin materiaaleihin ja erilaisten värien yhteensopivuuteen. Myös mukavuus ja käytännöllisyys ovat tärkeitä, sillä ne vähentävät stressiä ja tekevät olon rentoutuneemmaksi.