Värien ja materiaalien käytöllä on mahdollista saada aikaan pirteää tunnelmaa. Ihminen on hyvin visuaalinen olento, ja siksi värit vaikuttavat ajatusmaailmaamme ja tunteisiimme enemmän kuin osaamme tietoisesti edes havainnoida. Ei ole sattumaa, että esimerkiksi lentokoneissa suositaan harmaata ja sinistä sisustusta ja henkilökunnan pukeutumista, sillä nämä värit toimivat usein rauhoittavasti ja antavat virallisen vaikutelman. Tässä artikkelissa kerrotaan, miten erilaisten värien ja materiaalien avulla on mahdollista luoda kotiinsa piristävää tunnelmaa.

Kirkkaat värit saavat aivot vireystilaan

Kirkkailla väreillä on mahdollista saada aivot tietynlaiseen vireystilaan samalla tavalla kuin esimerkiksi nopeatempoisella liikunnalla. Kirkkaat värit, erityisesti punainen, magenta, oranssi ja keltainen, toimivat herättäjinä, ja moni suosiikin esimerkiksi keittiössä keltaisen eri sävyjä, sillä se on usein huone, jossa moni aloittaa päivänsä aamukahvin ja lehden parissa.

Se, että sisustus on pirteä, ei missään nimessä tarkoita, että se olisi tyylitön. Kirkkailla väreillä on mahdollista saada aikaan hyvinkin persoonallisia ja tyylikkäitä kokonaisuuksia. Toisaalta, jos kirkkaat sävyt tuntuvat kokonaisuudessa liian aggressiivisilta, on yleisilmeeltään neutraaliin sisustukseen mahdollista lisätä värikkäitä yksityiskohtia luomaan tunnelmaa. Harmaan, valkoisen ja sinisen sävyjä täynnä oleva huone saa huomattavasti lisäpiristystä esimerkiksi punaisista verhoista tai keltaisesta matosta. Tämä on myös erinomainen keino viedä huomio pois jostain muusta epäkohdasta, joka tilan sisustuksessa vielä tuntuu keskeneräiseltä. Kirkkaan sävyiset verhot päästävät usein myös jonkin verran valoa sisään, mikä myös luo piristävää vaikutelmaa. Verhojen väri voi myös heijastua valon mukana huoneeseen ja tuoda tunnelmaan oman osansa.

Suosi vaihtelevia materiaaleja

Erilaisten väriyhdistelmien lisäksi myös materiaaleilla on mahdollista luoda piristävää tunnelmaa. Usein selkeät suorat linjat, ja jopa terävät kulmat toimivat aivojen aktivaattoreina. Tosin, jos on taipumusta törmäillä kotonaan huonekaluihin, kannattaa teräviä kulmia oman turvallisuutensa vuoksi välttää. Materiaaleista kiiltävät ja kovat pinnat, kuten teräs ja muovi, heijastavat myös valoa ja saavat siten piristävää ilmapiiriä aikaan. Jos tunnelma alkaa tuntua liian kovalta, voi sitä pehmentää esimerkiksi eri värisillä tyynyillä, kankailla ja huovilla, jotka toimivat kylminä päivinä myös hyvänä lämmikkeenä ja tekevät tuoleista mukavampia istua.