Moni alkaa viimeistään joulukuun saavuttua pohtimaan, mitä tänä jouluna voisi tarjoilla joulun pyhien juhlapöydässä. Useimmissa perheissä tietyt ruokalajit valmistetaan automaattisesti joka vuosi, sillä ilman näitä tiettyjä ruokalajeja joulu ei vain tuntuisi joululta. Suomalaisissa kodeissa nautitaankin jouluna ainakin uunissa paistettua kinkkua ja erilaisia laatikkoruokia. Näiden lisäksi monissa perheissä tykätään vaihdella perinteisten ruokien rinnalla tarjoiltavia ruokalajeja, jotta mukaan mahtuisi myös yllätyksiä. Olivat tarjoiltavat sitten mitä hyvänsä, niiden valmistamiseen ollaan joulunaikaan valmiita panostamaan eikä näin ollen ajassa ja vaivassa säästellä. Jouluherkuista tulee erityisen onnistuneita, kun ne kokataan parhailla mahdollisilla välineillä. Esimerkiksi perinteiset valurautapannut- ja padat ovat tehneet paluun suomalaisten keittiöihin, ja tässä artikkelissa annammekin vinkkejä, joiden avulla kokkaat valurautaisilla välineilläsi maukkaita aterioita.
Valurautapannujen ja -patojen uuteen tulemiseen on monia syitä. Yksi näistä on ihmisten halu palata ajassa taaksepäin kestävämpien asioiden pariin, sillä moni on ilmastonmuutoksen voimistumisen myötä havahtunut jokapäiväisten valintojemme vaikutukseen ympäristöömme. Valurautapannu on esimerkki perinteisestä ruoanlaittovälineestä, joka on niin kokkausominaisuuksiensa kuin myös kestävyytensä suhteen ylivertainen nykypäivän teflonpannuihin verrattuna. Monet huippukokit ovat sitä mieltä, että kestävä valurautapannu on ainoa oikea väline lihan ja kalan paistamiseen. Valurautapannu johtaa nimittäin loistavasti lämpöä ja sillä voi paistaa pienissäkin lämpötiloissa. Jouluna tällä perinteisellä työvälineellä voi paistaa esimerkiksi maukkaita riistaruokia, kuten hirvi- ja porokäristyksiä. Valurautapannut- ja padat soveltuvat myös loistavasti hauduttamiseen, joten niillä saa aikaan vaikkapa mureaa karjalanpaistia.
Valurautaiset keittiövälineet antavat ruoalle lyömättömän paistopinnan ja maun, mutta ne ovat myös oikein hoidettuina käytännössä ikuisia. Kenties tärkein valurautaisen välineen hoitoon liittyvä ohje on se, että sitä ei saa koskaan pestä saippualla, joka tuhoaisi pannun erityisen poltetun rasvapinnan. Tämä rasvapinta suojaa pannua ruostumiselta, joten sitä tulee suojella ja ylläpitää voitelemalla pannu säännöllisesti jollakin ruokaöljyllä tai silavalla. Pannu puhdistetaan käytön jälkeen yksinkertaisesti huuhtelemalla se kuumalla vedellä ja huolellisesti harjaamalla. Valurautaista pannua hankittaessa on myös otettava huomioon, että raudan huokoiseen pintaan jää helposti makua pannulla paistetuista ruoista, mikä voi olla ongelma, jos pannulla halutaan paistaa niin kala- kuin liharuokia. Epämiellyttäviltä sivumauilta välttymiseksi kannattaa siis hankkia oma pannunsa ainakin kala- ja liharuokia varten. Valurautavälineet pysyvät myös parhaassa kunnossa, kun niitä käytetään usein, joten pannu kannattaa pitää jokapäiväisessä käytössä.
Aiotko sinä hyödyntää valurautaisia ruoanlaittovälineitä tänä jouluna? Valurauta muistuttaa varsinkin vanhempia sukupolvia siitä, miten heidän perheessään vanhemmat valmistivat ruokaa, mikä tuo mukavan nostalgialisän joulunpyhien ruoanlaittotuokioihin. Toivotamme sinulle oikein mukavaa joulunodotusta!