Monelle oman kodin merkitys korostuu erityisesti silloin, kun kodista on lähdettävä johonkin muualle, tai kodin remontti tulee ajankohtaiseksi. Remontin teko on myös loistava ajankohta uusia samalla kodin sisustusta, ja tehdä kodista entistä viihtyisämpi.

 

Mitä koti sinulle merkitsee?

Ennen kuin aloittaa sisustamista, kannattaa käyttää hetki miettien mikä on kodin merkitys itselle, ja mitä toivoo kodiltaan. Jotkut haluavat oman kotinsa heijastavan omaa persoonallisuutta, ja toiset taas toivovat sen olevan mahdollisimman neutraali paikka. Sisustuslehdet ja -blogit tarjoavat usein monia vaihtoehtoja, joista on helppo valita valmiita ratkaisuja. Trendeihin ei kannata kuitenkaan sortua liiaksi – ainakaan ennen kuin on päättänyt selkeän linjan, minkä oman kodin sisustukselta haluaa.

Käytäntö vai ulkonäkö edellä?

Erityisesti kaupungeissa asunnot ovat usein melko pieniä. Silloin kannattaakin suosia huonekaluja, joilla on useita käyttötarkoituksia, kuten vuodesohvat ja taitettavat pöydät. Lisää kodikkuutta sisustukseen saa esimerkiksi hyllyillä tai korkealle kiinnitettävillä kaapistoilla, jotka eivät kuitenkaan vie tilaa lattialta.

Jos haluaa oman persoonallisuutensa näkyvän asunnossa, on tämä mahdollista tehdä esimerkiksi sijoittamalla näkyville julisteita itselleen tärkeistä asioista. Sisustukseen sopivat julisteet netistä löydät kätevästi ja pienellä vaivalla. Myös omia valokuvia tai erilaisia muistoesineitä on mahdollista laittaa seinille tuomaan lisää kodikkuutta. Arvokasta tunnelmaa saa esimerkiksi hienoilla kehyksillä.

Jos tilaa on enemmän ja haluaa panostaa erityisesti estetiikkaan, voi sisustuksessa hieman hullutella ja ottaa enemmän vapauksia. Voi vaikka hankkia koriste-esineitä tai huonekaluja ainostaan niiden ulkonäön vuoksi, vaikka niille ei käyttöä tulisikaan.

Viherkasveilla ja luonnonmateriaaleilla tunnelmaa

Viherkasvit luovat erityisesti kaupunkimaisissa ympäristöissä kotiin rauhallista tunnelmaa, ja ne usein myös puhdistavat huoneilmaa. Jos ei koe aikansa riittävän viherkasvien hoitamiseen, voi kokeilla kaktuksia tai tekokasveja, joilla on mahdollista saavuttaa myös rauhoittavaa vaikutusta.

Erilaiset luonnonmateriaalit, kuten puu tuovat helposti kotiin lisää lämpöä. Niillä on helppo tehdä kodista myös persoonallisempi. Toisaalta, jos ei koe puuta itselleen mieluisaksi materiaaliksi, voi kokeilla esimerkiksi terästä, joka antaa modernin vaikutelman. Kaikki on kuitenkin kiinni omista mieltymyksistä, eikä kodin ole tarkoituskaan miellyttää kaikkia. Vaan ennen kaikkea se on koti vakituiselle asukkaalleen.