Suunnittele kotiisi toimiva valaistus

Oman kodin valaistus on tärkeä osa sisustusta ja valojen avulla luodaan tunnelmaa. Toimiva valaistus vaatii kuitenkin suunnittelua ja riippuen asunnon tilasta, suunnittelu voi vaatia ammattilaisen apua. Uudiskohteissa on hyvä aloittaa suunnittelu ajoissa ja vanhoissa asunnoissa voi kääntyä ammattilaisen puoleen, jos nykyisiin valaisinpaikkoihin on tehtävä muutoksia. Miten toimivan valaistuksen suunnittelu tehdään ja millaisia valaisimia kotiin kannattaa hankkia?

Varmista riittävä määrä valopisteitä

Valaisinpisteiden määrä kannattaa ottaa huomioon kun suunnittelee valaistusta omaan kotiin. Pisteiden määrä voi oll suurempi kuin asennettavien valaisimien määrä. Jos pisteitä on enemmän, on myöhemmin mahdollista muuttaa valaistusta ja tarvittaessa lisätä valaisimia eri paikkoihin. 

Vanhaan asuntoon voi ammattilaisen avulla lisätä lisää valaisinpisteitä. Kerralla kannattaa katsoa kaikki valaisinpisteet koko asuntoon, jotta ammattilainen voi heti laskea koko urakan kustannukset ja asennus on tällä tavalla myös huomattavasti edullisempi.

Valitse oikea valaisin

Valaisimien valitsemisessa kannattaa ottaa huomioon niiden käyttökohteet. Spottivalaisimilla voi tuoda kohdennettua valoa, kun sitä tarvitaan esimerkiksi keittiössä. Suuremmista kattovalaisimista saa enemmän kokonaisvaloa koko huoneeseen. Valaisimien valintaan vaikuttaa myös valontarve. Jos sisutus on kovin tummaa tai seinillä tai lattialla on tummia kohteita kuten mattoja, kannattaa valoa lisätä. Maton värillä voi tietenkin vaikuttaa tarvittavan valon määrään. Masku tarjoaa valikoiman erilaisia mattoja, joista valita sopivan värikäs matto omaan huoneistoon.

Suosi LED-valaistusta ja valo-ohjausta

Perinteiset hehkulamput kannattaa vaihtaa LED-valoihin, jotka kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä. Lisäksi valaistukseen kannattaa alusta asti ottaa huomioon valaistuksen ohjaus. Lisäämällä teknologiaa, jolla ohjata valoja, voi helpottaa valaistuksen säätöä ja käyttöä tulevaisuudessa. Vanhaan taloon valaistuksen ohjauksen asentaminen voi olla kuitenkin kovin kallista, joten sitä kannattaa harkita tarkasti.