Kun puhutaan kodinsisustuksesta ja sisätilojen arkkitehtuurista, yksi mielenkiintoisimmista aiheista on makuuhuoneen sisustus. Makuuhuoneen rooli on tärkeä, voisi sanoa jopa tärkein kaikista kotimme huoneista: se on huone, jossa lepäämme, rentoudumme ja vietämme aikaa tuntikausia putkeen. Makuuhuoneen sisustuksessa ja remontoinnissa tulee siis huolehtia niin ilmanvaihdosta, vuodevaatteiden hygieniasta kuin oikeasta valoisuusasteestakin. Tähän postaukseen on koottu parhaita vinkkejä täydellisen makuuhuoneen rakentamiseen, jossa saat rentouduttua ja valmistauduttua seuraavan päivän koitoksiin!

Yksi tärkeimmistä asioista makuuhuoneen sisustamisessa on valo – tai ennemminkin sen varmistaminen, ettei valo pääse huoneeseen silloin, kun emme sitä halua. Valoisa makuuhuone ei palvele tarkoitustaan unen ja rauhan paikkana, vaan saattaa vaikuttaa unirytmiimme jopa negatiivisesti. Makuuhuoneiden pimentämisessä kannattaakin ottaa oppia ammattilaisilta: koska Suomen kesä on valoisa, moni hotelli helsingin keskustassa pimentää hotellihuoneet raskailla, ylellisillä pimennysverhoilla. Pimennysverhoja saa monessa eri koossa ja kuosissa, joten jokaisen makuun löytyy varmasti sopiva verho.

Tutkimusten mukaan huoneilma vaikuttaa ihmisen stressitasoon ja huono ilma aiheuttaa migreeniä ja väsymystä. Moni varmasti tunnistaa ohimoiden jomotuksen, kun on nukkunut tunkkaisessa makuuhuoneessa. Makuuhuone kannattaakin tuulettaa ennen nukkumaanmenoa, jotta ilma pääsee vaihtumaan. Makuuhuoneen ilmaa voi tuulettamisen lisäksi myös muokata erilaisilla huonetuoksuilla. Esimerkiksi laventeli tai piparminttu toimivat hyvin rentouttavina huonetuoksuina, joita voi lisätä tuoksudiffuuseriin ennen nukkumaanmenoa.

Ei ole mitään parempaa, kuin kömpiä pehmeisiin, viileisiin lakanoihin pitkän päivän päätteeksi. Mukavia ja viileitä lakanamateriaaleja ovat esimerkiksi silkki ja puuvillasekoitteet. Makuuhuoneen tekstiilien tulee olla mukavuuden lisäksi myös puhtaita. Likaiset tekstiilit eivät houkuttele ja ne saattavat aiheuttaa iho-ongelmia. Vuodevaatteilla voi myös vaikuttaa huoneen sisustukseen – niitä muokkaamalla voit vaihtaa makuuhuoneen ilmettä edullisesti joka viikko.