Tässä blogitekstissä käsitellään sisustuksen kestosuosikkeja, jotka ovat säilyneet ihmisten kodeissa vuodesta toiseen, sekä sisustuksen uusia trendejä, joista osa tekee paluun aiemmilta vuosikymmeniltä ja osa taas on täysin uutta ja kiehtovaa.

Monet neutraalit sisustuselementit säilyttävät suosionsa

Sekä sisustuksessa, että sisustusarkkitehtuurissa yksinkertainen on usein kaunista, ja tämä onkin todennäköisesti vahvin selitys sille, miksi tietyt elementit säilyttävät suosionsa sisustuksessa vuodesta toiseen. Suomessa tällainen elementti on esimerkiksi luonnonvalo, jonka merkitys on kaikissa Pohjoismaissa suuri. Tätä voivat selittää kulttuuriset perinteet ja pohjoinen luonto, jossa valoa on talvisin tarjolla melko vähän, mutta toisaalta myös pohjoismaalaisten luonnonläheisyys ja halu olla avarassa ja valoisassa tilassa aina kun se on mahdollista.

Neutraaleja elementtejä suositaan luonnollisesti sisustuksessa osin myös sen takia, että niihin on helppo yhdistellä sekä trendejä että kestosuosikkeja. Tietyt värisävyt, kuten harmaa ja valkoinen antavat mahdollisuuden tuoda sekaan kirkkaitakin värejä jos mieli tekee. Materiaaleissa luonnonläheisyys on kestosuosikki, ja esimerkiksi puu on melko neutraali materiaali, joka tuo lisäksi mukanaan pehmeää tunnelmaa ja rauhoittaa huoneen.

Sisustuksen uusia tuulia

Koska valolla on niin iso merkitys Suomessa, on asuntojen seinät monesti maalattu tai tapetoitu valkoiseksi, jotta ne heijastaisivat pimeänäkin aikana mahdollisimman paljon valoa. Mieltymyksen valkoiseen on saattanut tuoda myös Suomen luminen talvi. Viimeaikoina tätä käsitystä on kuitenkin alettu hieman haastaa, ja asunnoissa on näkynyt muutakin kuin valkoisia seiniä. Uusimmat sisustustrendit suosivat esimerkiksi pastellinsävyjä, kuten hentoa vaaleanpunaista. Tätä suuntausta on nähty myös aiemmin, esimerkiksi 1990-luvulla ja suuntaus on tulossa nyt vahvasti takaisin. Värit ovat muutenkin tekemässä paluuta sisustukseen. Kun 2000-luvun alkupuolella suosittiin lähes steriiliä valkoista myös huonekaluissa, ovat erilaiset kuviot ja printit tulossa nyt takaisin.

Myös mattapintoja on suosittu melko pitkään, mutta trendikkäimmät sisustavat nyt kiiltävillä ja kovilla materiaaleilla, kuten muovilla ja teräksellä. Näitä on mahdollista myös yhdistellä esimerkiksi puuhun ja saada näin hyvää kontrastia. Ekologisuus on muodissa kaikkialla, niin myös sisustuksessa ja huonekalut saavat nyt näyttää kierrätetyiltä, ja esimerkiksi pöydät voivat olla alunperin muuhun tarkoitukseen tehtyjä, kuten kaapelikeloja.