Kaikki haluavat tuntea olonsa mukavaksi omassa kodissaan, ja kodin estetiikka on yksi tärkeimmistä asioista, joihin kannattaa panostaa sisustusta suunnitellessa. Omat toiveet ja tavoitteet kannattaa selvittää etukäteen esimerkiksi lukemalla sisustuslehtiä tai katsomalla kuvia mieleisistään kohteista. Samalla on hyvä miettiä omaa budjettia, sillä mikään ei harmita yhtä paljon kuin se, että rahat loppuvat kesken ja hyvä idea jää toteuttamatta tai puolitiehen. Tästä artikkelista voi lukea muutamia ideoita siihen, miten sisustusarkkitehtuuriltaan maailman hienoimpien rakennusten ratkaisuja voi hyödyntää myös omassa kodissa.

Päästä valoa sisään

Kun maailman kauneimpia rakennuksia verrataan toisiinsa, on niissä runsaasti eroavaisuuksia, mutta lähes kaikkia yhdistää yksi asia, valo. Luonnonvalo lisää hyvinvointia, ja sen merkitys korostuu erityisesti Suomessa ja muissa Pohjoismaissa, joissa valon määrä on dramaattisen erilainen kesällä ja talvella. Valo usein myös lisää avoimen tilan tuntua, ja erityisesti aamuisin helpottaa heräämistä. Toisaalta herkkäunisten kannattaa panostaa kaksiin verhoihin, sillä kesällä jatkuvasti sisään paistava aurinko voi pilata yöunet, ja pimennysverhoilla saa taattua itselleen mahdollisuuden nukkua auringonnoususta huolimatta. Paksut verhot toimivat kuumina päivinä usein myös asuntoa viilentävänä elementtinä, sillä ne sulkevat pahimman paahteen ulkopuolelle.

Panosta yksityiskohtiin

Maailman ja Suomen kauneimpien rakennusten joukossa on runsaasti kohteita, joissa tietyt yksityiskohdat vievät huomion, ja niitä voi parhaimmillaan tarkastella jopa tunteja. Tällaisia yksityiskohtia ovat esimerkiksi moskeijoiden mosaiikkitaideteokset ja erilaisten huonekalujen ja oviaukkojen poikkeavat muodot ja kaiverrukset. Kaikkia näitä ei välttämättä ole mahdollista toteuttaa omassa kodissa, mutta esimerkiksi kylpyhuoneen kaakeleita valitessa voi perinteisen valkoisen sijasta valita runsaasti yksityiskohtia sisältävät kaakelit. Käsistään näppärä voi myös kokeilla itse erilaisten mosaiikkitaideteosten tekemistä ja sijoittaa niitä vaikka seinille tai pöydille.

Ole rohkea

Moni arkkitehti on kuuluisia, erikoisia rakennuksia suunnitellessaan varmasti saanut kuulla myös parjaamista ja vähättelyä siitä, miten suunnitelma on järjetön, eikä tule toimimaan. Visionäärit kulkevat kuitenkin omia polkujaan, ja antavat muiden pysyä tutuilla reiteillä. Jos mielii kokeilla jotakin uutta ja trendikästä, joka miellyttää omaa silmää, mutta ei välttämättä muiden, ei tilaisuutta kannata jättää käyttämättä muiden mielipiteiden pelossa. Vaikka ratkaisu ei olisikaan oikea, virheistä oppii.