Asuntoa valitessa joutuu harkitsemaan monia eri seikkoja, kuten esimerkiksi sijainti, koko, pohjaratkaisu ja tietenkin hinta tai vuokran määrä. Oli budjetti sitten pieni tai suuri, pieni asunto keskustassa voi tulla yhtä kalliiksi kuin kaksi kertaa suurempi vähän syrjäisemmässä kaupunginosassa – tai pienemmässä kaupungissa. Hiljaista ympäristöä toivovalle tämä on tietenkin täydellinen tilanne, mutta monet haluavat asua kaupungin sykkeessä joko eloisan ilmapiirin vuoksi tai yksinkertaisesti sellaisista käytännön syistä kuin työpaikan ja palveluiden läheisyys.

Jos olet päätynyt asumaan esimerkiksi yksiössä, saatat toisinaan tuskastua siihen tunteeseen, että vietät kotona aikaa vain yhdessä tilassa, joka tuntuu enemmän hotellihuoneelta kuin oikealta asunnolta. Annamme tässä artikkelissa muutamia käytännön vinkkejä siihen, miten saat värien ja huonekalujen avulla lisää vapaita neliöitä ja jopa lisää huoneita.

Tilan jakaminen

Ensiksi kannattaa aloittaa erottamalla makuutila yleisestä oleskelutilasta. Tämän voi toteuttaa muutamilla eri tavoilla, joista sopivin riippuu asuntosi pohjaratkaisusta ja tietenkin omista mieltymyksistäsi. Jos lattiatilaa on erittäin vähän, parvisänky on todennäköisesti paras vaihtoehto. Voit hankkia joko kapean tai leveän parvisängyn uhraamatta yhtään ylimääräistä neliötä. Korkeassa asunnossa parven alle voi mahtua seisomaankin, ja matalammassa sen alle kannattaa sijoittaa esimerkiksi sohva tai työpöytä.

Jos kiipeileminen ei huvita ja haluamasi huonekalut mahtuvat hyvin lattialle, voit erottaa sängyn joko väliaikaisesti kevyillä, siirrettävillä tilanjakajilla tai hieman pysyvämmin tukevalla kirjahyllyllä. Yksinkertaisen kirjahyllyseinän voi myös rakentaa melko helposti itse, jolloin sen saa ulottumaan lattiasta kattoon. Pehmeämpi vaihtoehto on makuutilan rajaaminen verholla, jonka huoneen muodosta riippuen voi ripustaa joko kattoon asennettavaan kiskoon tai kahden seinän väliin jousilla pingotettavaan verhotankoon, jonka siirtäminen on todella helppoa ja nopeaa.

Värillä on väliä

Klassinen keino saada pieni tila tuntumaan isommalta on tietenkin vaaleiden värien käyttö. Värejä voi kuitenkin käyttää myös tilojen erotteluun. Oletko ajatellut, että samalla seinällä voi hyvin olla kahta eri maalia tai tapettia vierekkäin? Jos keittiöösi tai keittokomeroosi ei mahdu syömään, voit erottaa asuinhuoneesta ruokailutilan maalaamalla tai tapetoimalla sen takana olevan seinän eri värillä ja laittamalla ruokailuryhmän alle seinän väriin sopivan maton. Tämä on tyylikäs ja moderni tapa määritellä yhteen avonaiseen tilaan useita eri vyöhykkeitä käyttötarkoituksen mukaan.

Vaihtoehtoja on todella monia. Jos päätöksenteko tuntuu vaikealta, hahmottele jollakin netistä löytyvistä sisustussuunnittelutyökaluista asuntosi pohjakuva ja kokeile eri vaihtoehtoja virtuaalisesti. Erityisen hyödyllisiä ovat työkalut, joissa voit nähdä 3D-näkymän suunnittelemastasi sisustuksesta.