Mitä arkkitehdit opiskelee?

Arkkitehtuuri on kiinnostava ala, joka kiinnostaa monia mutta mitä kaikkea arkkitehdin opintoihin kuuluu. Miten arkkitehdiksi voi opiskella ja sopiiko se kaikilla? Näitä asioita voi olla vaikea tietää mutta seuraavassa käymme läpi tärkeimmät asiat, mitä ominaisuuksia arkkitehdilta vaaditaan ja mitä opintoihin kuuluu. 

Arkkitehtuuri on tietenkin hyvin luova ala, joten jos sinulla on luovuutta, ehkä sinusta olisi arkkitehdiksi. Tämä ei tietenkään riitä, koska myös matematiikka on tärkeää arkkitehdille. Vaikka arkkitehtuuri on taiteen muoto, on se myös hyvin looginen ja lainalojen vaikutuksen alla oleva ala. Tämän takia myös matematiikka on tärkeää, eikä pelkällä luovuudella pärjää pitkälle. Jos koet, että sinulla on molempia kykyjä, voisit ehkä soveltua opiskelemaan arkkitehdiksi.

Arkkitehtuuria voi opiskella ympäri maailmaa mutta meillä on Suomessa hyviä yliopistoja, joissa on mahdollista opiskella arkkitehdiksi. Arkkitehtuurin opinnot keskittyvät siihen, että ihmisille tehdään parempi ympäristö, koska arkkitehtuuri tehdään yleisesti ihmisiä varten. Arkkitehti joutuu opiskelemaan monipuolisesti rakennusten, kaupunkien ja ympäristön osa-alueiden tietoa. Opinnut painottuvat kandidaattivaiheessa hyvin plajolti arkkitehtuurin opiskeluun, rakennusoppiin, rakennesuunnitteluun eri materiaalien avulla. Lisäksi opintoihin kuuluu monia tekniikan perusopintoja sekä yksityiskohtaisia opintoja rakennusten sisä rakenteista, sommittelusta ja monesta muusta asiasta.

Tämä tuntuu tietenkin olevan kovin kaukana taiteesta mutta kaikki nämä opinnot ovat välttämättömiä arkkitehdille, jotta voi ymmärtää, miten rakennukset tehdään ja miten ne toimivat sekä pysyvät pystyssä. Ilman tällaisia asioita olisi hyvin vaikea toteuttaa toimivaa rakennusta, joka kestää aikaa ja samalla on taidetta. Arkkitehtuuria on ympärillämme joka puolella ja arkkitehtuuria löytyy monista paikoista esimerkiksi vaikka spa Helsinki, jossa on suunniteltu miellyttävä paikka rentoutumiseen. Vanhan ajan spa kompleksit olivat todellisia arkkitehtuurin taidonnäytteitä. Jos kantti kestää niin hakemaan arkkitehti opintoihin.