Tunnetko olosi samaksi hämärässä ja valoisassa tilassa? Et varmaankaan. Ihminen on olento, jolle valolla on suuri merkitys – se vaikuttaa vahvasti moniin eri toimintoihin kehossamme. Moni esimerkiksi tuntee itsensä keskivertoa väsyneemmäksi ja alakuloisemmaksi asuessaan hämärässä asunnossa tai talossa. Vastaavasti taas runsasvaloinen elinympäristö ruokkii hyvää mieltä, positiivista asennetta ja vireää olotilaa. Valoa voi myös toisaalta olla liiaksi, sillä esimerkiksi liian valoisa makuuhuone voi johtaa univaikeuksiin ja tätä kautta krooniseen väsymykseen. Tässä artikkelissa puhummekin erilaisista tavoista optimoida valon määrä kotona.

Jos olet yksi niistä onnekkaista, joilla on mahdollisuus suunnitella ja rakentaa oma kotinsa, sinulla on täysin vapaat kädet kotisi valoisuuden suhteen. Talossa valo pääsee sisätiloihin tietenkin ikkunoiden kautta, joten suunnitteluvaihe pyörii suurimmaksi osaksi ikkunoiden koon, muodon ja sijoittelun ympärillä. Tässä suunnittelutyössä kannattaa lähteä liikkeelle siitä, mihin huonetta käytetään ja millaista tunnelmaa sinne halutaan luod. Mietitäänpä vaikka olohuonetta. Olohuoneessa tulee katseltua televisiota, lueskeltua ja seurusteltua vieraiden kanssa. Kyseessä on siis tila, jossa on parasta pystyä näkemään selkeästi ja tuntemaan itsensä virkeäksi – valoa tarvitaan siis paljon. Suomessa ikkunat osataan tiivistää hyvin, joten sinun ei tarvitse ujostella isojen ikkunoiden asentamista. Suuret ikkunat olohuoneessa tuovat tilaan valoisuutta ja kevyttä tunnelmaa.

Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta rakennuttaa unelmataloaan aivan alusta alkaen. Jos tilanteesi on tämä, älä huoli, sillä voit silti tehdä joitain muutoksia kotiisi esimerkiksi remontin muodossa. Nykypäivänä jopa rakennuskonevuokraus on mahdollista, jos tarve vaatii. Voit esimerkiksi lisätä kotiisi verannan, joka tarjoaa sinulle ja perheellesi mahdollisuuden nauttia vaikkapa aamukahvista mukavan valoisassa ja virkistävässä ympäristössä. Veranta on hyvä ratkaisu koteihin, joiden valoisuutta haluttaisiin parantaa, mutta nykyisten ikkunaratkaisujen korvaaminen olisi syystä tai toisesta joko liian kallista tai hankalaa. Jos sinulla taas on mahdollisuus remontoida kotiisi lisää ikkunoita, tai vaihtaa vanhoja uusiin, voit käyttää samoja vinkkejä, jotka annoimme oman kotinsa rakentajille. Kaikki lähtee liikkeelle huoneen käyttötarkoituksesta. Esimerkiksi makuuhuoneeseen on mukava saada aamulla valoa, mutta ikkunat tulisi voida peittää tehokkaasti yön ajaksi. Tämä onnistuu vaikka erilaisten sälekaihtimien avulla, joita löytyy nyt markkinoilta vaikka minkälaisia.

Toivottavasti sait tästä artikkelista inspiraatiota oman kotisi luonnollisen valaistuksen suunnitteluun. Muista, että valolla on suuri merkitys sinun ja perheesi hyvinvoinnille, joten ikkunoiden koko, muoto ja sijoittelu eivät ole yhdentekeviä yksityiskohtia. Ota suunnittelussa myös huomioon auringon liikkeet aamusta iltaan, ja onnistut varmasti!