Suomalaisia arkkitehtejä tunnetaan melko kansainvälisestikin ja osa Suomen historiallisista rakennuksista on vierailemisen arvoisia jo niiden hienon sisustuksen ja arkkitehtuurin vuoksi. Samalla voi luonnollisesti tutustua rakennusten historiaan ja tarinoihin, jotka ovat syntyneet kyseisen rakennuksen seinien sisällä. Usein kaunis sisustus ja arkkitehtuuri on omiaan elävöittämään myös historiallista näkökulmaa.

Helsingin Rautatieasema

Helsingin Rautatieasema on Suomen kenties tunnetuimman arkkitehdin Eliel Saarisen suunnittelema rakennus ja todennäköisesti myös hänen tunnetuin työnsä. Rautatieasema toimii edelleen päivittäin satojen tuhansien matkustajien läpikulkupaikkana ja harva muistaa esimerkiksi työmatkallaan pysähtyä edes hetkeksi ihailemaan paikan arkkitehtuuria. Rautatieasemaa on alkuajoistaan korjattu useaan kertaan, mutta sisätiloissa korostuvat edelleen avoin tila, käytännöllisyys ja yksinkertaisuus. Erityinen merkitys pohjoismaisessa sisustuksessa on myös luonnonvalolla, minkä voi havaita myös rautatieasemalla.

Yrjönkadun uimahalli

Myös Helsingissä sijaitseva Yrjönkadun uimahalli on Suomen vanhin uimahalli ja siellä voi nauttia samalla liikunnasta ja vanhan ajan tunnelmasta. Halli on myös tunnettu siitä, että siellä uidaan ilman uimapukua, tosin nykyään uimapuvun käyttö on sallittua halutessa. Uimahallissa on runsaasti graniittia, korkeita pylväitä ja holvikaaria, jotka ulottuvat huoneen kattoon asti. Lisäksi katonrajassa olevat lamput luovat omaa tunnelmaa saaden halliin lähes kuunvaloa muistuttavan loisteen. Vaikka muuten ei uimisesta nauttisikaan, on Yrjönkadun uimahalli ehdottomasti vierailemisen arvoinen paikka jo seesteisen tunnelman vuoksi.

Kasvititeelliset puutarhat

Viherkasvit tuovat kaikkeen sisustukseen lisää elämää ja rauhallista tunnelmaa ja tätä voi käydä todistamassa Suomen kasvitieteellisissä puutarhoissa, joita on Suomessa useita eri kaupungeissa. Kasvitieteelliset puutarhat keskittyvät usein yliopistojen läheisyyteen ja biologianalan opiskelijat saattavat vierailla niissä myös opetustarkoituksessa. Suomen kasvitieteellisissä puutarhoissa voi siis esteettisen kokemuksen lisäksi myös oppia uutta kasveista, niiden elinolosuhteista ja uhanalaisuudesta. Toisinaan puutarhoissa on myös näyttelyitä, jotka ovat keskittyneet tiettyihin aiheisiin, esimerkiksi tulppaaneihin.

Temppeliaukion kirkko

Helsingissä sijaitseva Temppeliaukion kirkko on yksi kaupungin vierailluimmista turistinähtävyyksistä ja se häikäiseekin vierailijan siinä, että kirkko on ulkoa melko vaatimattoman näköinen, onhan se kallion sisään rakennettu. Kirkkoon sisään astuessaan vierailija löytää kuitenkin avoimen ja valoisan tilan, jossa on loistava akustiikka ja samalla jopa kodikas tunnelma.